Energieleveranciers in Nederland

Sinds 2004 mag je als huishouden zelf een keuze maken tussen de verschillende energieleveranciers in Nederland. Dit zijn er inmiddels meer dan 20. Door de splitsing van de energiebedrijven is er veel verschil ontstaan tussen de bedrijven die energie leveren, opwekken, het netwerk beheren en het transport verzorgen. Voor jou betekent de vrije energiemarkt dat je zelf mag kiezen tussen de energiebedrijven voor je gas en stroom. Wanneer én hoe vaak je wilt.

Zelf kiezen tussen energieleveranciers

Op de vrije energiemarkt mag je dus zelf bepalen wie stroom en gas levert in je woning. Je mag maximaal bij twee partijen een contract afsluiten namelijk één voor gas en één voor stroom. Je kan er ook voor kiezen om stroom en gas bij dezelfde energieleverancier. Wanneer je stadsverwarming hebt, kun je alleen wisselen van leverancier voor stroom. Je neemt dan maar één product af, de stadsverwarming wordt namelijk geleverd door een warmteleverancier en is vastgelegd per gemeente. Wil jij overstappen naar een andere energieleverancier? Kies deze dan bewust door middel van een energievergelijk van meer dan 20 energieleveranciers. Zij worden vergeleken op prijs, energiesoort, contracten, looptijden, kwaliteit en service. Dit zijn erkende energieleveranciers en zijn actief op de Nederlandse markt.

Geen vrije markt voor netbeheerders

Transport van gas en stroom wordt verzorgt door de netwerkbeheerders. Zij moeten veilig en betrouwbaar zin en kennen daarom geen vrije markt. Deze partijen staan onder toezicht van de overheid en zijn vastgelegd per regio. Het kan dus zomaar zijn dat kennissen in een dorp of plaats verderop een andere netbeheerder hebben dan jij. Je hebt meestal één netbeheerder, maar in sommige gevallen komt het voor dat er twee netbeheerders leveren in de regio waar je woont. Je kunt niet wisselen van netbeheerder.

Voordelen van een vrije energiemarkt

Er zijn verschillende voordelen bij een vrije energiemarkt voor de consument.

  • Door concurrentie tussen energieleveranciers lagere energieprijzen
  • Betrouwbare netwerken vastgesteld door de overheid
  • Keuze ligt bij de consument zelf, hierdoor kun je flink besparen op je energierekening en zelf bepalen
  • Consumenten kunnen energieleveranciers actief benaderen en hierdoor lage tarieven afsluiten door een overstap.